Tapahtumia

20.9.2023

Tervetuloa Valonkorjuujuhlaan 7.10.2023!

Ainutkertainen Valonkorjuujuhla kokoaa ihmiset Kärsämäen Pirunpesän vaikuttavaan maastoon kohtaamaan pimenevän syysluonnon ja kokemaan monitaiteellista ohjelmaa yhdessä

Hämärtyvän vuodenajan mystisistä tunnelmista ammentava Valonkorjuujuhla kutsuu nauttimaan taakse jäävän kesän viimeisiä valon hedelmiä ja valmistautumaan pimeyteen yhteisöllisesti, monitaiteellisen ohjelman johdattamina. Kärsämäen Pirunpesän huikean hienoon maastoon levittäytyvässä juhlassa on tarjolla valosäilykkeitä ja pimeyden maistiaisia: valaisevia lyhtynukkeja, kiehtovia hämärän hahmoja ja louhikossa kaikuvaa laulua.

Tervetuloa seuraamaan valonkorjaajien polkuja Pirunpesän sammaleisten lohkareiden lomasta metsälammen rantaan!

Huom. Tapahtumapaikka ei ole esteetön. Juhlassa kuljetaan lyhtyjen valaisemaa polkua luonnossa. Käveltävää illan aikana kertyy yhteensä n. 1,5 kilometriä. Pieni osa reitistä on haastavampaa maastoa. Tapahtuma-alueella ei ole wc-palveluja.

Suosittelemme lämpimästi varautumaan säänmukaisilla vaatteilla ja ottamaan oman lyhdyn tai tasku-/otsalampun mukaan.

Ajankohta: lauantai 7.10.2023 klo 18-20

Paikka: Kärsämäen Pirunpesä ympäristöineen

Ikäsuositus: 10 +

Vapaa pääsy!

Ilmainen yleisötapahtuma huipentaa osallistavan taiteen keskus Framilin Järkähtämättömät-hankkeen, jossa turkulaisen lähiluonnon muinaiskohteita on lähestytty luovasti, kehollisesti ja yhteisöllisesti kesän ja syksyn 2023 aikana.

Framil tuottaa tapahtuman yhdessä vapaan kentän taiteilijoiden kanssa. Tapahtuman taiteilijat: Elviira Davidow, Jarkko Forsman, Johanna Jauhiainen, Hanna Järvi, Aino Lehtovaara, Niina Lindroos, Helena Markku, Nanna Mäkinen, Seija-Leena Salo ja Maiju Tainio sekä Manillan kuoro.

Valonkorjuujuhla on osa Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeen pop-up-taiteen ohjelmakokonaisuutta. Tapahtumaa ovat tukeneet Turun kulttuurilautakunta, Turun Teatterisäätiö, Taiteen edistämiskeskus sekä Turun kaupungin Kulttuurin kärkihanke.

19.9.2023

Kivien liikuttava voima 3

Paikkasidonnaisten kehotietoisuusretkien sarja tuli vihdoin päätökseen, kun Kivien liikuttava voima 3 -retki tapahtui Kärsämäen Pirunpesän maastossa tiistaina 19.9..

Retki alkoi sateen vielä ropistessa, mutta illan aikana taivas selkeni, ja kiviä peittävät sammalet hohtivat vihreinä. Retkellä tunnusteltiin kiviä katsoen ja koskettaen, haistaen ja liikkuen. Ilta päättyi Pirunpesän laavulle nuotion, teen  ja ajatusten jakamisen ääreen.

Pirunpesä on suomen kolmanneksi suurin siirtolohkare, joka on haljennut näyttäväksi kuiluksi, ja keskuslohkaretta ympäröi lukemattomien pienempien lohkareiden monimuotoinen louhikko.

7.7.2023

Kivien liikuttava voima 2

Järkähtämättömät-projektin toinen yleisötapahtuma toteutui tiistaina 20.6. Pallivahan siirtolohkareen maastossa. Omakuvallisella Kivien liikuttava voima 2 -retkellä mm. etsittiin kivestä liikkeen jälkiä ja tutkittiin tuntemuksia kiven alla ja yllä.

Pallivahan siirtolohkareen kalliomaalaukset eivät ole tuhansia vuosia vanhoja

23.5.2023

Kivien liikuttava voima 1: Pirunpelto

Järkähtämättömät-projektin ensimmäinen yleisötapahtuma toteutuu tämän viikon torstaina 25.5. Nunnavuoren Pirunpellolla.

Esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo johdattelee osallistujat herkistymään kehoilleen muinaisrannan pyöreäksi hioutuneiden kivien tarjoamassa erityisessä ympäristössä.

Kivien liikuttava voima 1:Pirunpelto on ensimmäinen osa Järkähtämättömät-projektin kolmen retken sarjaa, joka kutsuu tutkimaan omakuvaa keholähtöisesti luonnon keskellä. Retket suuntautuvat kolmeen lain suojaamaan muinaisjäännöskohteeseen Turussa: Nunnavuoren Pirunpellolle, Pallivahan siirtolohkareelle ja Kärsämäen Pirunpesälle.

Tavoitteena on tutustua uudella ja kokonaisvaltaisella tavalla omaan kehoon, paikallisympäristöön ja planeettaan vuosituhansia paikoillaan maanneiden kivien inspiroimina. Kivien varassa aistimme pysähtymistä ja liikettä, etsimme lepopaikkoja ja teemme havaintoja omista rajoistamme ja mahdollisuuksistamme.

Retkien harjoitteet ovat omakuvallisia ja voimavarakeskeisiä, eli kannustavat osallistujia herkistymään omille tarpeilleen, aistimuksilleen, tuntemuksilleen ja kiinnostuksilleen sekä toimimaan niistä käsin.

Pirunpelto kuten muutkaan retkikohteet eivät ole esteettömiä, vaan erikokoisista lohkareista koostuvat kivikot ovat toiminnan perusta. Mitään erityisiä kiipeily- tai muita ennakkotaitoja osallistumiseen ei kuitenkaan tarvita: Tehtaävät voi ja on tarkoitus tehdä itseään ja omia rajojaan kuunnellen.

Retket ohjaa esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo. Salo avaa retkien kautta omia taiteellisia kysymyksiään, joiden parissa hän keväällä ja kesällä 2023 muinaiskohteissa työskentelee.

Järkähtämättömät-hanketta tukevat Turun kaupungin kulttuurilautakunta ja Turun Teatterisäätiö.
Osallistumismaksu on 10-30 euroa oman maksukyvyn mukaan. Ilmoittautuminen tapahtumaan on auki vielä tänään tiistaina päivän loppuun asti.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: framilkeskus@gmail.com

10.5.2023

Järkähtämättömät-projekti käynnistyy

Paikkasidonnainen Järkähtämättömät-projekti toteutetaan turkulaisessa lähiluonnossa. Kolmen jääkauden muovaamaa ja lain suojaamaa muinaisjäännöstä sijaitsee kävelymatkan päässä toisistaan Turun Runosmäen ja Kärsämäen alueilla: Nunnavuoren Pirunpelto, Pallivahan siirtolohkare ja Kärsämäen Pirunpesä, yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista.

Siirtolohkareiden ja muinaisrannan asettuminen nykypaikoilleen on seurausta jääkauden valtavista mullistuksista. Ihmiselämään nähden ne edustavat kuitenkin pysyvyyttä. Ne ovat pysyneet järkähtämättä paikoillaan läpi alueen asutuksen kehittymisen, sotien syttymisen ja moottoriteiden rakentamisen. Ympäristön muutostahti kiihtyy yhä. Luonnon nopea köyhtyminen synnyttää ihmisissä ristiriitaisia tunteita ja toimintaa, mutta lain suojaamat muinaismuistot pysyvät ja kärsivät reviirinsä kapenemisesta vähemmän kuin eliöt niiden ympärillä. Tänä niin monenlaisen epävarmuuden aikana haluamme tuoda taiteen suoraan suhteeseen ympäristöön ja näihin sen suhteellisen pysyviin osiin.

Järkähtämättömät luo(vat) sekä symbolisen että konkreettisen pohjan, jolla lähestyä ajankohtaisia pysyvyyden ja katoavaisuuden, epävarmuuden ja varmuuden, turvan ja turvattomuuden kysymyksiä luovasti, kehollisesti ja yhteisöllisesti.Hankkeessa järjestetään mm. keholähtöiseen työskentelyyn pohjaavia omakuvallisia retkiä Pirunpellolle, Pirunpesälle ja Pallivahalle sekä kesän päättävä yhteisöllinen Valonkorjuujuhla.

Hanketta koordinoi esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo.

Hanketta tukevat Turun kaupungin kulttuurilautakunta ja Turun Teatterisäätiö.

16.9.2022

Tänne halusin tulla -etäretket käynnissä

Taiteilijoidemme ohjaamat Tänne halusin tulla -etäretket jatkuvat Kaskenlinnan sairaalan saattohoito-osaston ja palliatiivisen osaston potilaille sekä Vuokkokodin ja Mäntyrinteen vanhainkotien asukkaille.

Loppuvuonna 2021 aloitimme Tänne halusin tulla -etäretkien pilotin Kaskenlinnan sairaalassa. Toteutimme sairaalan potilaille neurogeriatrisella, palliatiivisella ja saattohoito-osastolla taiteilijoiden ohjaamia etäretkiä paikkoihin, joihin sairauden rajoittamana ihmiset eivät enää pääse käymään.

Etäretket toteutetaan skype-palvelun avulla videopuhelutekniikalla. Vaikka digilaitteet ovat arkikäytössä kaikkialla, niiden mahdollisuuksia taiteen välineinä on käytetty vasta vähän.

Etäretkellä taiteilija “vie” näytön avulla kohtaamansa ihmisen tämän toivomaan paikkaan, jossa hän ei enää pääse käymään.Videopuhelu mahdollistaa vuorovaikutteisen kahdenvälisen taidekohtaamisen. Kuvan ja puhelun avulla elämänkerrallinen muistelu saa konkreettiset puitteet, joiden kautta yhteinen ajattelu kuvallistuu.

Taiteilija keskustelee ja käyttää taideharjoitteita kutsuakseen ihmisen osalliseksi teoksen synnyttämiseen. Fyysisestä etäisyydestä huolimatta videopuhelu mahdollistaa intiimin kohtaamisen. Jokainen videopuhelu on ainutkertainen ja uniikki yhdelle ihmiselle tehty teos.

26.8.2020

Kotimatka? -kuunnelma julkaistu

Korona muutti suunnitelmia Framilissakin, mikä johti siihen, että olemme saaneet tänään ilon julkaista verkossa Kotimatka? -kuunnelman.

Kotimatka? -kuunnelma perustuu vuonna 2017 Turussa koottuun livekuunnelman käsikirjoitukseen. Haastattelemalla turvapaikanhakija- tai pakolaistaustaisilta ihmisiä saatiin koottua kokemuksia ja tarinoita, jotka kuvaavat tuntoja elämästä Suomessa ja Suomea uutena kotimaana.

Kotimatka? on dokumentaarinen yhteisötaideteos. Kuunnelman lukijoiksi kutsuttiin niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, tavoitteena lukea moniäänisiä tarinoita moniäänisella suomen kielellä, yhdessä. Kotimatka?-kuunnelma on äänitetty kesäkuussa 2020 yhteisöllisesti, jaetussa tilassa toinen toista kuunnellen.

Kotimatka? -hanketta ovat tukeneet SKR:n Varsinais-Suomen maakuntarahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Turun kaupunki.

Kuunnelma yksin tai yhdessä kuunneltavaksi löytyy nettisivuiltamme:

https://framil.fi/kotimatka-kuunnelma/

Hyvää kotimatkaa!

25.3.

Kotimatka? -hankkeen kouluvierailut keskeytyneet, mutta livekuunnelma on yhä verkossa saatavilla

Kotimatka? -kouluvierailuja ehdittiin toteuttaa helmi-maaliskuussa 2020 kuudessa eri ryhmässä ennen kuin hanke keskeytyi koulujen sulkeuduttua.

Nyt, kun elämä on keskittynyt kotiin, livekuunnelman voi toteuttaa kotioloissa perheen kesken. Miksei tekstin lukemista yksinkin voi kokeilla, ääniraitojen luodessa tunnelmaa.

Kotimatka? muistuttaa, että rajojen sulkeuduttua elämme edelleen monikulttuurisessa Suomessa.

Kotimatka? -livekuunnelma

6.2.2020

Kotimatka? -kouluvierailut tilattavissa toisen asteen oppilaitoksiin

Framil tarjoaa kevään 2020 aikana ilmaisia vierailuja Turun seudun yhdeksäsluokkalaisille ja toisen asteen oppilaitoksiin. Ammattitaiteilijoiden vetämät vierailut rakentuvat kotoutumista koskevan Kotimatka? -taideteoksen ympärille ja ne toimivat keskustelun avaajana monikulttuurisesta rinnakkainelosta.

Kotimatka? -työryhmä on kerännyt turvapaikanhakija- tai pakolaistaustaisilta henkilöiltä tarinoita, kokemuksia ja tuntoja elämästä Suomessa – omasta identiteetistä suurten muutosten keskellä. Tarinoista on koottu käsikirjoitus, joka on tehty luettavaksi ja koettavaksi yhdessä, esim. koululuokassa.

Ammattimuusikoiden toteuttaman ääniraidan kanssa käsikirjoituksen lukemisesta muodostuu Kotimatka? -livekuunnelma. Livekuunnelma on yhteisöllinen taideteos, jonka kautta voi käsitellä ajankohtaisia teemoja, kuten identiteetti, monikulttuurisuus, pakolaisuus, kotiutuminen, kotouttaminen, ennakkoluulot, rasismi..

Kotimatka? -kouluvierailuhanke jalkauttaa kiitosta saaneen taideteoksen Turun ja lähikuntien kouluihin. Kouluvierailut ovat kouluille maksuttomia. Vierailun aikana teos luetaan ääneen yhteisötaiteilijan ohjeistamana. Noin tunnin kestävän kuunnelman jälkeen vieraileva taiteilija ohjaa ryhmän keskustelemaan kokemuksesta. Sovittaessa teemojen käsittelyä voidaan syventää taidelähtöisin harjoituksin.

Kurkista Kotimatka? -livekuunnelma- materiaalia:

https://framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/

Nettisivuiltamme löytyy myös ideoita  harjoitteita, joiden avulla opettaja voi jatkaa teemojen käsittelyä:

https://framil.fi/kotimatka-pedagoginen-paketti/.

Kysy lisää ja varaa kouluvierailija: framilkeskus@gmail.com

Tarjoamme kevätlukukauden 2020 aikana 20 työpajaa varausjärjestyksessä.

Otathan huomioon, että toivomme mahdollisuuksien mukaan samalla koululla toteutettavan peräkkäin ainakin kaksi pajaa.

Kouluvierailuhanketta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen maakuntarahasto

5.9.2019

Tervetuloa Kaksi tuolia -installaatioiden avajaisiin!

Framilin uusi teossarja Kaksi tuolia – tositarinoita myötätunnon synnystä etsii tapoja vahvistaa myötätuntolihaksia. Teosta varten yleisöä on pyydetty kirjoittamaan omakohtaisia kertomuksia ennakkoluulojen murtumista ja ajatuksia myötätunnosta. Sarja koostuu kolmesta itsenäisestä tila- ja äänitaideteoksesta, jotka on koettavissa yhtä aikaa Runosmäen ja Nummen kirjastoissa sekä Turun pääkirjastossa.

Jokainen teos on oma kokonaisuutensa niin visuaalisen toteutuksen kuin ääniteoksen osalta. Ydinkonsepti on kuitenkin sama: Kaksi vastakkain asetettua tuolia, joista toiselle yleisö (yksi ihminen kerrallaan) voi istua, laittaa kuulokkeet korvilleen ja upota taideteokseen kokonaisvaltaisesti. Runosmäen ja Nummen ääniteokset perustuvat yleisöltä kerättyihin tarinoihin tosielämän kohtaamisista. Pääkirjaston runohuoneesta löytyvä toteutus taas leikkii mindfulness -harjoitteen ajatuksella ja rakentaa tilaa kokijan omille muistoille tai toiveille kohtaamisesta.

Hankkeen tuottaa Framil yhdessä Turun kaupunginkirjaston kanssa. Teokset toteuttaa monitaiteellinen työryhmä: äänitaiteilija, musiikkiteknologi Henri Kivistö, lavastaja, nukketeatteritaiteilija Johanna Latvala sekä esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo.

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!

Avajaisia vietetään pienimuotoisesti Runosmäen kirjastossa perjantaina 13.9.2019 klo 13, Nummen kirjastossa perjantaina 13.9. klo 15 sekä Turun pääkirjaston runohuoneessa lauantaina  14.9. klo 14.

Näyttelykaudet: Nummi ja Runosmäki 13.9.-8.10.2019, Pääkirjasto 14.9.-9.10.2019

Konsepti ja dramaturgia kerättyjen tarinoiden pohjalta: Seija-Leena Salo

Äänisuunnittelu ja toteutus: Henri Kivistö

Lavastus ja visuaalinen ilme: Johanna Latvala

Yhteisötaiteen dialogisti: Annika Dolgov

Tekstien lukijat: Minna Haapasalo, Karoliina Illi, Veera Lehtola, Daniel Muukkonen, Tuomas Pelttari

ja Erika Woodard

Tuotanto: Osallistavan taiteen keskus Framil ry ja Turun kaupunginkirjasto

Hanketta ovat tukeneet: Turun kaupunki ja Suomen kulttuurirahasto

Yhteydenotot: Seija-Leena Salo / 0451130561 / framilkeskus@gmail.com

30.4.2019

Miten myötätunto syntyy, miten myötäpuhetta lisätään?

Osallistu ja kirjoita!

Kaksi tuolia – tositarinoita myötätunnon syntymisestä on Framilin dokumentaarinen taidehanke, jonka tarkoituksena on kutsua esiin ja tutkia myötätunnon ääniä nettiraivon ja vihapuheen aikakaudella.

Etsimme Kaksi tuolia -teoksia varten tarinoita ennakkoluulojen murtumisesta ja myötätunnon syntymisestä sekä ajatuksia myötätunnon harjoittamisesta ja myötäpuheen ruokkimisesta. Keräämiämme tarinoita ja ajatuksia käytetään nimettöminä Kaksi tuolia -projektin osaksi tulevien ääni-installaatioiden käsikirjoittamisessa.

Voit osallistua Kaksi tuolia -taideteosten tekemiseen a) kirjoittamalla meille omakohtaisen tarinan kohtaamisesta, joka on muuttanut omaa ajatteluasi toisesta tai toisista ihmisistä ja/tai b) kirjoittamalla meille ajatuksiasi myötätuntotaitojen harjoittamisesta ja myötäpuheen ruokkimisesta yhteiskunnassa laajemmin. Voit kirjoittaa vapaasti, ja käyttää apukysymyksiä halutessasi inspiraationa.

A) Kuvaile hetki, jolloin havaitsit jonkin ennakkoluulosi murtuvan

Millaisessa tilanteessa se tapahtui? Miltä ennakkoluulo tuntui? Mikä sai aikaan ensimmäisen murtuman ennakkoluuloihisi? Mikä muuttui? Miltä muutos tuntui kehossa? Miltä myötätunto maistuu?

B) Miten myötäpuhetta ruokitaan?

Millaista on myötäpuhe? Miten ja mihin luoda myötäpuheelle tilaa yhteiskunnassa? Ketä haluaisit ymmärtää tässä yhteiskunnassa? Kenen toivoisit kuuntelevan sinua? Mitä myötätunto on? Miten se syntyy, ja mitä se tarvitsee kasvaakseen? Miten myötätuntolihaksia harjoitetaan? Aina tulee vastaan ihmisiä, joiden kanssa et voi olla samaa mieltä; miten olet harjoitellut tai harjoittelet kuuntelemaan vastakkaisia mielipiteitä myötätuntoisesti? Miten harjoitat myötätuntoa itseäsi kohtaan?

Jaa tarinasi somessa #kaksituolia #myötäpuhe  ja/tai lähetä se meille sähköpostilla osoitteeseen: framilkeskus@gmail.com

Tarinoiden pohjalta kootaan käsikirjoitus kolmeen lyhyeen ääniteokseen. Käsikirjoitusta varten tekstejä voidaan lyhentää ja yhdistellä. Ääniteokset toteutetaan ammattilaisvoimin ja yhdistetään tilataideteokseen kolmessa kirjastossa. Teokset toimivat toivoa luovina esimerkkeinä ja haastavat yleisön pohtimaan omia asenteitaan ja ennakkoluulojaan.

Valmiit Kaksi tuolia -teokset ovat yleisön koettavissa Turun pääkirjastossa sekä Runosmäen ja Nummen lähikirjastoissa syys-lokakuussa 2019. Myöhemmin teokset voidaan viedä vierailulle muihin kaupunkeihin.

Kaksi tuolia -hankkeen tuottaa osallistavan taiteen keskus Framil ry Turun kaupunginkirjaston kanssa, ja teokset toteuttaa monitaiteellinen työryhmä: äänitaiteilija, musiikkiteknologi Henri Kivistö, lavastaja, nukketeatteritaiteilija Johanna Latvala, sekä esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo.

Hanketta on tukenut Turun kaupunki ja Suomen Kulttuurirahasto.

28.1.2019

Kotimatka? -kouluvierailut tilattavissa toisen asteen oppilaitoksiin

Framil tarjoaa kevään 2019 aikana ilmaisia vierailuja Turun seudun toisen asteen oppilaitoksiin. Ammattitaiteilijoiden vetämät vierailut rakentuvat kotoutumista koskevan Kotimatka? -taideteoksen ympärille ja ne toimivat keskustelun avaajana monikulttuurisesta rinnakkainelosta.

Kotimatka? -työryhmä on kerännyt turvapaikanhakija- tai pakolaistaustaisilta henkilöiltä tarinoita, kokemuksia ja tuntoja elämästä Suomessa – omasta identiteetistä suurten muutosten keskellä. Tarinoista on koottu käsikirjoitus, joka on tehty luettavaksi ja koettavaksi yhdessä, esim. Koululuokassa.

Ammattimuusikoiden toteuttaman ääniraidan kanssa käsikirjoituksen lukemisesta muodostuu Kotimatka? -live-kuunnelma. Livekuunnelma on yhteisöllinen taideteos, jonka kautta voi käsitellä ajankohtaisia teemoja, kuten identiteetti, monikulttuurisuus, pakolaisuus, kotiutuminen, kotouttaminen, ennakkoluulot, rasismi..

Kotimatka? -kouluvierailuhanke jalkauttaa kiitosta saaneen taideteoksen Turun ja lähikuntien toisen asteen kouluihin. Kouluvierailut ovat kouluille maksuttomia. Vierailun aikana teos luetaan ääneen yhteisötaiteilijan ohjeistamana. Noin tunnin kestävän kuunnelman jälkeen teemaa syvennetään ohjaajan avustuksella.

Kurkista Kotimatka? -livekuunnelma- materiaalia:

https://framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/

Nettisivuiltamme löytyy myös ideoita  harjoitteita, joiden avulla opettaja voi jatkaa teemojen käsittelyä:

https://framil.fi/kotimatka-pedagoginen-paketti/.

Kysy lisää ja varaa kouluvierailija: framilkeskus@gmail.com

Tarjoamme kevätlukukauden 2019 aikana 20 työpajaa varausjärjestyksessä.

Otathan huomioon, että toivomme että samalla koululla toteutetaan peräkkäin ainakin kaksi pajaa.

Kouluvierailuhanketta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Varsinais- Suomen maakuntarahasto

18.9.2018

                                 Kotimatka? kouluihin -hanke käynnistyy

SKR:n Varsinais-Suomen maakuntarahasto rahoittaa kouluvierailuhanketta, jossa Kotimatka? -livekuunnelma jalkautetaan Turun seudun toisen asteen oppilaitoksiin. Kouluvierailut toteutetaan lukuvuonna 2018-2019.

Kouluvierailuhankkeeseen liittyvä pedagoginen paketti on julkaistu Framil ry:n nettisivuilla:

https://framil.fi/kotimatka-pedagoginen-paketti/

Niin Kotimatka? -livekuunnelma kuin pedagoginen paketti ovat kouluvierailuhankkeen lisäksi muidenkin vapaasti käytettävissä nettisivuillamme.

Kuulemme mielellämme käyttäjäkokemuksia, ja otamme kouluvierailutilauksia vastaan.

framilkeskus@gmail.com

8.12.2017

Kotimatka? – Yhteisöllinen livekuunnelma julkistettu

”Minä olen syntynyt ja minulla on kova ääni.”

Kotimatka?

yhteisöllinen livekuunnelma  Suomeen kotiutumisesta

Kuunnelmatekstin julkaisua juhlittiin 7.12.2017  TEHDAS Teatterilla.

Julkistustilaisuus oli  yhteisöllinen kokoontuminen tekstin äärelle. Kokoontumista juhlistettiin iranilaisella livemusiikilla ja jouluisilla herkuilla. Soittamassa oli Road Ensemble, joka matkusti räntäsateessa tunnelmaa lämmittämään Tampereelta ja Jyväskylästä asti.

Tilaisuudessa Kotimatka? -kuunnelmateksti luettiin ensimmäisen kerran julkisesti yhdessä. Teksti on koottu turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisten ihmisten haastatteluista, jotka on tehty Turussa syksyllä 2017.

Kuunnelma on tarkoitettu yhteisöjen käyttöön. Kuunnelmaa voi lukea yhdessä esimerkiksi koululuokassa tai koota ryhmä lukemista varten. Sen avulla on mahdollisuus eläytyä Suomeen asettuneiden pakolais- tai turvapaikanhakijataustaisten ihmisten tuntoihin. Kuunnelmassa avataan ovia ja kävellään mielikuvahuoneesta toiseen – muistoista, haaveista ja peloista muodostuu tila, jonka halki musiikki ja tekstin tarinat meidät kuljettavat.

”Mun poika osasi silloin jo suomea, hän oli päiväkodissa. Me ei osattu yhtään. Hän sanoi että tarvitsee ison ison purkin karkkeja. Ja me ostetaan. Hän kertoo, että pitää olla pitkä pitkä puu, kuin keppi ja mennään ihan mille vain ovelle koputtamaan: virvon varvon vuoren… Mäkin menin hänen kanssaan. Mullakin oli pitkä keppi ja joku kangas päässä. Ihmiset kysyivät – kuka hän on? – Hän on mun äiti? Ja ihmiset vähän katselevat ihmeissään ja antavat meille karkkia. Mä luulin että tämä on ihan normaalia. Kun mä muistelen sitä, mä nauran mun pojan kanssa. Silloin sä olit hyvä!, hän sanoo!”

Kuunnelmateksti äänimateriaaleineen on tarkoitettu yhteisöjen käyttöön. Se on julkaistu käyttöohjeineen Framilin kotisivuilla 8.12.2017:

www.framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/

”I was born and I have a loud voice.”

Kotimatka? – Way Home?

Participatory play script on settling to Finland

The opening event of the script was 7.12.2017 TEHDAS Teatteri

We gathered around Kotimatka? participatory play script in an open event with live music played by Road Ensemble and some warm drinks and pastries.

Kotimatka? has Collected stories from refugees’ lives in Finland; thoughts and dreams, present and future – identity in a period of great changes.

Artists have constructed a play script from the stories collected. The script is in Finnish language. The script is created to be shared – read out loud in a group (in a classroom or as a part of a purpose held happening). Essential part of the script is an audio-soundscape designed to be played whilst reading the text. Both the text and the accompanying audio-track will be available for free online. No rehearsal is needed for the reading of the text. The focus is on the present – giving a voice and listening together.

Kotimatka? Project is run by multidisciplinary group of artists under the association with Framil – Centre for Participatory Art. The music for the script has been composed and played by Road Ensemble. The project has been supported by the Turku arts council and Arts Promotion Centre Finland.

 

 ”He knew that we are his family, but he was small, couldn’t speak any Somalian. That is why I play and do my everything. He knew we are his family, but he does not speak.

“I need an interpreter”, he said. The centre for refugees ordered an interpreter for me and my son. It was 22nd of October, the Christmas is coming.

“Does my mum believe in Christmas?” my son asked and the interpreted translated it to me: “Do you believe in Christmas?”

“What is Christmas?” I ask.

The participatory play script (text, music and instructions) is published, and you can find it on our website 8th of December 2017:

www.framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/