Hattujahti

Hattujahti

Hattujahti on rakastetun Sven Nordqvistin kirjaan Hattjakten perustuva taidehanke, jolla on luotu iloa ja yhteyttä sukupolvien välille myös korona-aikaan. Hankkeessa toteutettiin 23.4.2021 ensi-iltansa saanut nukketeatteriesitys Hattujahti sekä siihen liittynyttä, lapsia ja vanhuksia yhdistänyttä yleisötyötä. Hankkeen ovat toteuttaneet Tehdas Teatteri, Framil ry sekä Aura of Puppets yhteistyökumppaneiden kanssa.

Papalla on aina hattu päässä. Paitsi kun hän nukkuu. Eräänä aamuna hattu on kadonnut, mikä on tietenkin katastrofi. Hattu on Papalla oltava, ja pian omituiset naapurit ja salaperäisesti ilmestyvät vihjeet johtavat Papan ennen kokemattomille teille hatun perässä. Sekopäisen matkan varrelta Pappa ei löydä hattua vaan viisi pientä esinettä, jotka saavat hänet muistamaan…

Hulvaton ja koskettava nukketeatteriesitys Hattujahti perustuu Viirun ja Pesosen luojan Sven Nordqvistin lastenkirjaan Hattjakten. Rakastetun kirjailijan hieman tuntemattomammaksi jäänyt kirja Hattjakten, joka on suomennettu sekä nimillä Hatun jäljillä (Gummerus 1989) että Hattujahti (Tammi 2007), kertoo Papasta, joka herää siihen, kuinka asiat maailmassa eivät ole paikoillaan. Tässä tapauksessa hattu. Hatun katoaminen saa Papan tolaltaan, ja hattua etsiessään Pappa eksyy yhä surrealistisempaan maailmaan, josta kuitenkin pala palalta paljastuu tärkeä lapsuusmuisto.

Surrealistinen seikkailu kaivelee romukasasta, kanan pesästä ja moottoripyörän sivuvaunusta vastausta kysymykseen: mikä elämässä on tärkeää? Muutkin esityksen teemat ovat eri tavoin tuttuja kaikenikäisille: hukkaaminen ja löytäminen, unohtaminen ja muistaminen, luopuminen ja uuteen tarttuminen.

Framilin tuottama hoitolaitoskiertue ja yleisötyö

Pandemian vuoksi lapset ja vanhukset joutuivat entistä kauemmas toisistaan. Tapaamismahdollisuuksien ollessa yhä rajallisia, Hattujahti-hanke on tarjonnut sukupolvien välille kohtaamistiloja esityksen ja yleisötyön parissa.

Framilin vastuulla oli kiertueen järjestäminen vanhuspalvelulaitoksiin, joissa lähipäiväkotien lapset kävivät kokemassa Hattujahti-esityksen vanhusten kanssa. Esitykset järjestettiin pääosin ulkona, jolloin koronaturvallisuudesta on ollut helppo pitää huolta. Lapsille ja vanhuksille yhteiseksi suunnattu yleisötyö mukautettiin koronaturvallisuuden vaatimuksiin ja toteutettiin pääosin taidelähtöisen kirjeenvaihdon muodossa. Kirjeenvaihdon tavoitteena oli paitsi luoda siltaa lapsi- ja vanhusryhmien välille korona-aikaan, myös tuottaa osallisuuden, luovuuden ja yhteyden kokemuksia eri-ikäisille ihmisille taidelähtöisen toiminnan kautta.

Hattujahti-työryhmä ja tuotanto

Alkuperäisteoksen dramatisointi ja käännös: Seija-Leena Salo

Ohjaus: Seija-Leena Salo

Lavastus ja nuket: Maiju Tainio, Iisa Tähtinen ja Lotta Virtanen

Äänisuunnittelu ja musiikki: Aino Lehtovaara

Puvustus: Lotta Virtanen

Esiintyminen: Nanna Mäkinen ja Lotta Virtanen

Yleisötyön suunnittelu: Seija-Leena Salo, Iisa Tähtinen ja työryhmä

Valokuvaus: Jussi Virkkumaa

Tuotanto: TEHDAS Teatteri, Aura of Puppets, Framil ry ja työryhmä

Perustuu Sven Nordqvistin kirjaan Hattjakten

Kirjan oikeuksia valvoo Draken Teaterförlag

 

Hanketta ovat rahoittaneet

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen maakuntarahasto

Taiteen edistämiskeskus

Turun kaupunki

Turun Teatterisäätiö

 

Kiitämme yleisötyön yhteistyökumppaneita

Haritun päiväkoti, Ruiskadun päiväkoti, Munterinkadun päiväkoti, Korppoon päiväkoti, Pääskynpesä, Tommilankadun päiväkoti, Lausteen koulu

Lehmusvalkaman hyvinvointikeskus, Vuokkokoti, Runosmäen vanhainkoti, Liinahaka, Kurjenmäki 2, Vanhainkoti Sateenkaari, Lausteen kotihoito

Turun kaupungin vanhuspalvelukeskusten palvelukoordinaattorit

Turun kaupungin kulttuurikoordinaattorit

Varsinais-Suomen muistiyhdistyksen Kulttuuria minulle -hanke

 

Hoitolaitoskiertue toteutettiin vuosina 2021-2022. Tämän jälkeen Hattujahdin esityksiä on koettu mm. Turussa Tehdas Teatterin lastenteatterikiertueen yhteydessä ja tilausnäytöksinä Turun saaristossa.