Tänne halusin tulla

Framil toteutti vuosina 2021-2022 Tänne halusin tulla -hankkeessa taiteilijoiden ohjaamia digitaalisia etäretkiä turkulaisille ikäihmisille. Turussa on paljon ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta pääse liikkumaan paljon ulkona. Erityisesti ikäihmisten eristyneisyys on lisääntynyt koronan vaikutuksesta. Eristysajan tarpeisiin syntynyt etäretki- konsepti kasvoi Framilissa dialogisen ja kohtaavan taiteen konseptiksi.  Vuorovaikutteisen videoteoksen avulla on mahdollista lisätä osallisuuden kokemusta, taiteen saavutettavuutta ja tätä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Etäretkellä taiteilija lähestyy kokijaa kysyen tältä paikkaa, johon hän toivoisi pääsevänsä retkelle. Kokijan kertomiin toiveisiin tukeutuen taiteilija “vie” kameransa ja videopuhelun avulla kohtaamansa ihmisen tämän toivomaan paikkaan. Videopuhelu mahdollistaa vuorovaikutteisen kahdenvälisen taidekohtaamisen paikassa, johon ihminen ei muuten enää pääsisi käymään. Kuvan ja puhelun avulla muistelu saa konkreettiset puitteet, joiden kautta yhteinen ajattelu kuvallistuu. Taiteilija kutsuu ihmisen osalliseksi teoksen synnyttämiseen keskustelemalla ja taideharjoitteita käyttämällä. Fyysisestä etäisyydestä huolimatta videopuhelu mahdollistaa intiimin kohtaamisen. Jokainen videopuhelu on ainutkertainen ja uniikki yhdelle ihmiselle tehty teos.

Etäretki-konseptia on kehitetty SKR:n Varsinais-Suomen maakuntarahaston rahoittamassa hankkeessa. Vuosina 2021-2022 hankkeessa toteutettiin noin 90 etäretkeä Kaskenlinnan sairaalan ja Turun kaupungin vanhusten asumispalveluiden asiakkaille.

Hankkeen yhteistyökumppaneina olivat Kaskenlinnan sairaalan saattohoito-, palliatiivinen ja neurogeriatrinen osasto sekä Turun kaupungin vanhusten asumispalvelut. Jatkossa konseptia voidaan tarjoa myös kotihoidon piirissä oleville vanhuksille. Lisäksi konsepti on laajennettavissa tarpeen mukaan esimerkiksi sairaaloiden vuodeosastoille. Konsepti hyödyntää arkista teknologiaa innovatiivisesti yksilöllisiä merkityksiä luoden.

Hankkeen koollekutsujina ovat toimineet Veera Lehtola, Venla Luoma ja Seija-Leena Salo. Taiteellisessa työryhmässä ovat lisäksi mukana nukketeatteritaiteilija Elviira Davidow ja valokuvaaja Salla Keskinen. Monitaiteellisen työryhmän jäsenet ovat työskennelleet monipuolisesti yhteisötaiteen kentällä Turussa ja muualla Suomessa yli 10 vuotta.

Veera Lehtola pilotoi etäretki-konseptia vuonna 2020 Oulussa Kehä-festivaalilla Keskustan palvelukeskuksen asukkaille sekä avoimelle festivaaliyleisölle niin Kehässä kuin Finfringe-festivaalilla Turussa. Palaute on ollut kiittävää ja Finfringessä teos voitti Visit Turku -palkinnon vuonna 2020.