Osallistavan taiteen keskus Framilin ja yhteistyökumppanien Yhdessä – dialogisen taiteen kehittämishanke on alkanut kesällä 2024.
Hanke tuo dialogista taidetta ihmisläheisesti laitoksissa asuvien vanhusten ja saattohoito-osastojen potilaiden sekä mielenterveyskuntoutujien arkeen Turussa. Hankkeen ytimessä on erilaisten taiteen keinojen kautta kohtaaminen ja dialogisen taiteen monitaiteinen kehittäminen. Hanke lisää ihmisten osallisuuden kokemusta, taiteen saavutettavuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Hankkeessa työskentelevät Seija-Leena Salo, Veera Lehtola, Johanna Latvala, Elviira Davidow ja Enda Ahlgren.
Taide on voimallinen keino ihmisten tunneilmaisun ja vuorovaikutuksen kehittämisessä. Taiteen tekemisen ja kokemisen kautta voi luoda etäisyyttä elämään liittyviin kipuihin ja tarkastella niitä taidekohtaamisen luomissa kannattelevissa raameissa.
Hankkeessamme osallistujat saavat olla niin taiteen tekijöinä kuin kokijoina, luoda teoksia yhdessä ammattilaisten kanssa ja jakaa omaa taiteen tekemistään vertaisuuteen perustuvissa luovissa ryhmissä. Monitaiteellinen pienryhmätyöskentely on voimavarakeskeistä ja tulevaisuuteen orientoitunutta. Näiden kehittämiseen hankkeessa osaamisensa tuo ratkaisukeskeinen taideterapiaohjaaja Veera Lehtola.
Yhdessä-hankkeessa Framil jatkaa monialaista yhteistyötä sote-alan vanhojen ja uusien yhteistyökumppanien kanssa. Hankkeessa toteutetaan dialogisia taidekohtaamisia sekä vanhusten luona vanhusten asumispalveluiden ja saattohoidon laitoksissa että mielenterveysjärjestöjen avoimen toiminnan osana Turussa vuosina 2024-2025. Sotealan yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Varhan vanhusten asumispalvelut Turussa, Lounais-Suomen SYLIn (Syömishäiriöliiton paikallisyhdistys) ja Turun mielenterveysyhdistys ITU ry sekä Kaskenlinnan sairaalan kotisaattohoitoa tukeva vuodeosasto ja palliatiivinen osasto ja Karinakodin saattohoito. Hankkeen aikana voidaan solmia myös uusia yhteistyökumppanuuksia, alustavia keskusteluja on käyty jo Turun Ensi- ja turvakodin kanssa. Lisäksi kehittämisyhteistyötä tehdään Tehdas Teatterin ja oululaisen kahdenkeskisen taiteen Kehä-festivaalin kanssa.
Hanketta tukee Taiteen edistämiskeskus