Runomuotokuva

Kuva: Ulf Sunqvist

Runomuotokuva on kirjoittajaryhmä Tapiirin Turussa kehittämä taidekonsepti, kohtaavan kirjoittamisen menetelmä. Runomuotokuva syntyy kahdenkeskisessä kohtaamisessa. Muotokuvarunoilija katsoo kohdettaan, kirjoittaa näkemästään runon ja antaa sen lahjaksi kirjoitetulle ihmiselle. Malli voi olla paikallaan tai liikkeessä, puhua tai olla hiljaa. Kohtaamisen keskiössä on hyväksyvä katse. Runomuotokuva on kahden ihmisen välinen intiimi ja kunnioittava taidetapahtuma, joka sopii monenlaisiin tilanteisiin ja monen kuntoisille ihmisille.

Muotokuvarunous laajentaa runon perinteistä kontekstia yhteisötaiteen suuntaan. Keskeisintä ei ole valmis runo vaan kirjoittamisen äärellä tapahtuva kohtaaminen. Hyvä kirjoittamistilanne on asiakasta kunnioittava ja intiimi. Pyrimme kirjoittamaan muotokuvia, jotka eivät määrittele ihmistä yhteen muottiin. Uskomme, että katsominen synnyttää jo itsessään luottamusta. Runo on henkilökohtainen nähdyksi tulemisen lahja.

Runomuotokuva soveltuu ohjelmaksi arkeen kuin juhlaankin!

Yhdessä hankkeessa kirjoitetaan runomuotokuvia saattohoidossa oleville ihmisille. Framilissa muotokuvia kirjoittaa Veera Lehtola joka on kirjoittanut Runomuotokuvia Tapiirin jäsenenä vuodesta 2007 alkaen taidetapahtumissa, juhlatilaisuuksissa ja erilaisissa hankkeissa.

Lehtola on myös työskennellyt lukuisissa Runomuotokuvahankkeissa 2009-2024 turkulaisissa sosiaalialan laitoksissa, vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja kehitysvammaisten toimintakeskuksissa, vankiloissa sekä mielenterveyskuntoutujien kanssa.

Runomuotokuvan lyhyt historia