Järkähtämättömät

Järkähtämättömät-projekti toteutetaan turkulaisessa lähiluonnossa. Kolmen jääkauden muovaamaa ja lain suojaamaa muinaisjäännöstä sijaitsee kävelymatkan päässä toisistaan Turun Runosmäen ja Kärsämäen alueilla: Nunnavuoren Pirunpelto, Pallivahan siirtolohkare ja Kärsämäen Pirunpesä, yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista.

Siirtolohkareiden ja muinaisrannan asettuminen nykypaikoilleen on seurausta jääkauden valtavista mullistuksista. Ihmiselämään nähden ne edustavat kuitenkin pysyvyyttä. Ne ovat pysyneet järkähtämättä paikoillaan läpi alueen asutuksen kehittymisen, sotien syttymisen ja moottoriteiden rakentamisen. Ympäristön muutostahti kiihtyy yhä. Luonnon nopea köyhtyminen synnyttää ihmisissä ristiriitaisia tunteita ja toimintaa, mutta lain suojaamat muinaismuistot pysyvät ja kärsivät reviirinsä kapenemisesta vähemmän kuin eliöt niiden ympärillä. Tänä niin monenlaisen epävarmuuden aikana haluamme tuoda taiteen suoraan suhteeseen ympäristöön ja näihin sen suhteellisen pysyviin osiin.

Järkähtämättömät luo(vat) sekä symbolisen että konkreettisen pohjan, jolla lähestyä ajankohtaisia pysyvyyden ja katoavaisuuden, epävarmuuden ja varmuuden, turvan ja turvattomuuden kysymyksiä luovasti, kehollisesti ja yhteisöllisesti. Hankkeessa järjestetään muinaiskohteisiin omakuvallisia retkiä, joilla herätellään kehojen moniaistista potentiaalia muinaiskivikkojen monimuotoisilla pinnoilla. Retkillä tutkitaan kauan sitten järkkyneitä, mutta ihmiskehon alla järkähtämättömiä lohkareita ja niiden tarjoamia tiloja keholähtöisesti, aisti- ja liikeharjoitusten raameissa.

Hankkeessa on vuonna 2023 toteutettu neljä yleisötapahtumaa: Kivien liikuttava voima 1: Pirunpelto, Kivien liikuttava voima 2: Pallivaha sekä Kivien liikuttava voima 3:Pirunpesä -retket sekä yhteisöllinen Valonkorjuujuhla Kärsämäen Pirunpesällä. Rituaalisessa juhlassa hyvästeltiin valoisa vuodenaika yhdessä, monitaiteellisen ohjelman johdattamana. Monitaiteellisessa pimenevien iltojen tapahtumassa tarjolla oli mm. perhosten siipiin säilöttyä valoa ja Manillan kuoron laulua.

Hanketta koordinoi esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo.

Sivun valokuvat: Jenna Paldanius, Roni Kaarnekoski ja Seija-Leena Salo