Kotimatka?

Kotimatka? on yhteisötaideprojekti, jonka teemana on turvapaikan saaneiden henkilöiden kotiutuminen Suomeen. Projektin on toteuttanut monialainen ammattitaiteilijoiden työryhmä osallistavan taiteen yhdistys Framil ry:n alaisuudessa.

Kotimatka? -työryhmä keräsi vuonna 2017 turvapaikanhakijoina tai pakolaisina Suomeen tulleilta henkilöiltä tarinoita, kokemuksia ja tuntoja elämästä Suomessa. Ajatuksia ja haaveita kodista, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta, omasta identiteetistä suurten muutosten keskellä.

Jaetuista tarinoista koottiin livekuunnelma, jonka käsikirjoitus, taustaäänitallenne ja ohjeistus on julkaistu Framilin nettisivulla kenen tahansa ladattavaksi ja käytettäväksi.

Käsikirjoitus on tarkoitettu luettavaksi ääneen yhteisöllisenä kuunnelmana millä tahansa joukolla, esimerkiksi koululuokassa tai osana tapahtumaa. Tekstin yhdessä lukemiseen ei tarvita harjoittelua. Fokus on hetkessä – yhteisessä kuuntelemisessa.

Livekuunnelma on kanava kokemusten jakamiseen. Kun pakolaisten tarinat tulevat kuulluksi, dialogin ja empatian kokeminen mahdollistuvat.

Livekuunnelma löytyy täältä:

http://framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/

Pedagoginen paketti löytyy täältä:

http://framil.fi/kotimatka-pedagoginen-paketti/

Teos julkistettiin avoimessa yleisötilaisuudessa 7.12.2017  Tehdas Teatterissa Turussa.

Illan aikana teksti luettiin ja koettiin yhdessä ensimmäistä kertaa. Iltaa lämmitti glögitarjoilu ja Road Ensemblen soittama elävä musiikki.

 

Tekijät:

Kotimatka? -hankkeen tuotti ja koordinoi osallistavan taiteen keskus Framil ry ja monitaiteellinen työryhmä:

äänitaiteilija Henri Kivistö

elokuva-, sana- ja yhteisötaiteilija Veera Lehtola

teatteriohjaaja ja -pedagogi Venla Luoma

teatteri-, esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo

nukketeatteritaiteilija Maiju Tainio

Yhteistyössä:

Tehdas Teatteri

Hanketta ovat tukeneet:

Turun kaupunki

Taiteen edistämiskeskus

Tiedustelut:

framilkeskus@gmail.com