Kotimatka?

Kotimatka? on yhteisötaide- ja dokumenttiteatteriprojekti, jossa kiinnostuksen kohteena on turvapaikan saaneiden henkilöiden kotiutuminen Suomeen. Projektin on toteuttanut monialainen ammattitaiteilijoiden työryhmä osallistavan taiteen yhdistys Framil ry:n alaisuudessa.

Kotimatka? keräsi vuonna 2017  turvapaikanhakijoina tai pakolaisina Suomeen tulleilta henkilöiltä tarinoita, kokemuksia ja tuntoja elämästä Suomessa. Ajatuksia ja haaveita kodista, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta, omasta identiteetistä suurten muutosten keskellä.

Jaetuista tarinoista koottiin livekuunnelma, jonka käsikirjoitus, taustaäänitallenne ja ohjeistus on julkaistu Framilin nettisivulla kenen tahansa ladattavaksi ja käytettäväksi. Materiaali löytyy täältä http://framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/.

Käsikirjoitus on tarkoitettu luettavaksi ääneen yhteisöllisenä kuunnelmana millä tahansa joukolla, esimerkiksi koululuokassa tai osana tapahtumaa. Tekstin yhdessä lukemiseen ei tarvita harjoittelua. Fokus on hetkessä – yhteisessä kuuntelemisessa.

Livekuunnelma on kanava kokemusten jakamiseen. Kun pakolaisten tarinat tulevat kuulluksi, dialogin ja empatian kokeminen mahdollistuvat.

Teos julkistettiin avoimessa yleisötilaisuudessa 7.12.17 klo.18:00 TEHDAS Teatterissa Turussa.

Illan aikana teksti luettiin ja koettiin yhdessä ensimmäistä kertaa elävän musiikin säestämänä ja glögin lämmittämänä. 

Tekijät:

Kotimatka? –hankeen tuotti ja koordinoi osallistavan taiteen keskus Framil ry ja monitaiteellinen työryhmä: Äänitaiteilija Henri Kivistö, Elokuva-, sana- ja yhteisötaiteilja Veera Lehtola, teatteriohjaaja ja -pedagogi Venla Luoma, esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo sekä nukketeatteritaiteilija, lavastaja ja puvustaja Maiju Tainio.

Yhteistyössä:

TEHDAS teatteri

Hanketta ovat tukeneet:

Turun kaupunki

Taiteen edistämiskeskus

Yhteystiedot tarkempia käyttöohjeita ja mahdollisia tilaisuusjärjestelyjä varten:

Seija-Leena Salo seijaleena.nyt@gmail.com 045 1130561