Ajankohtaista

6.3.2019

Haastateltavaksi Kaksi tuolia -taideteokseen?

Kaksi tuolia – tositarinoita myötätunnon synnystä on dokumentaarinen taidehanke, jonka tarkoituksena on kutsua esiin ja tutkia myötätunnon ääniä nettiraivon ja vihapuheen aikakaudella.

Kaksi tuolia -hankkeessa tuotetaan tositarinoihin ja haastatteluihin perustuvia intiimejä tilataideteoksia. Taiteellista työryhmää kiinnostavat erilaiset tarinat, joissa vastakkainasettelu on muuttunut haluksi kuunnella ja kohdata. Teokset toimivat toivoa luovina esimerkkeinä ja haastavat yleisön pohtimaan omia asenteitaan ja ennakkoluulojaan.

Teoksia varten haastatellaan ääriajattelusta luopuneita ihmisiä tai ihmisiä, joilla on omakohtainen tarina kohtaamisesta, joka on muuttanut omaa ajattelua. Haastattelut editoidaan lyhyiksi ääniteoksiksi, jotka yhdistetään tilalliseen installaatioon. Kaksi tuolia -teokset tulevat yleisön koettaviksi Turun kirjastoissa syyskuussa 2019.

Työryhmä etsii nyt haastateltaviksi ihmisiä, jotka ovat kokeneet merkityksellisen ennakkoluulojen murtumisen suhteessa johonkin ihmiseen tai ihmisryhmään. Haastattelujen lähtökohtana on mm. kysymykset: Miltä ennakkoluulo tuntuu? Miten myötätunto syntyy? Mikä sai aikaan ensimmäisen murtuman ennakkoluuloihisi? Onko kohtaaminen helpottunut, koska olet alkanut ajatella enemmän samalla tavalla kuin toinen vai koska pystyt nyt kestämään erimielisyydet paremmin? Aina tulee vastaan ihmisiä, joiden kanssa et voi olla samaa mieltä; miten olet harjoitellut ja edelleen harjoittelet kuuntelemaan vastakkaisia mielipiteitä myötätuntoisesti?

Miten myötätuntolihaksia harjoitetaan?

Haastattelut toteutetaan huhti-toukokuussa 2019. Tilataideteokset tuleva esiin Turun pääkirjastossa sekä Runosmäen ja Nummen lähikirjastoissa syksyllä 2019. Myöhemmin kevytrakenteisia teoksia voidaan viedä vierailulle muihin kaupunkeihin.

Kaksi tuolia -hankkeen tuottaa Framil yhdessä Turun kaupunginkirjaston kanssa. Hankkeen toteuttaa monitaiteellinen työryhmä: äänitaiteilija, musiikkiteknologi Henri Kivistö, lavastaja, nukketeatteritaiteilija Johanna Latvala, sekä esitys- ja yhteisötaiteilija Seija-Leena Salo.

 

Hanketta on tukenut Turun kaupunki ja Suomen Kulttuurirahasto.

 

Lisätietoja ja yhteydenotot haastatteluja varten:

framilkeskus@gmail.com

045-1130561 / Seija-Leena

28.1.2019

Kotimatka? -kouluvierailut tilattavissa toisen asteen oppilaitoksiin

Framil tarjoaa kevään 2019 aikana ilmaisia vierailuja Turun seudun toisen asteen oppilaitoksiin. Ammattitaiteilijoiden vetämät vierailut rakentuvat kotoutumista koskevan Kotimatka? -taideteoksen ympärille ja ne toimivat keskustelun avaajana monikulttuurisesta rinnakkainelosta.

Kotimatka? -työryhmä on kerännyt turvapaikanhakija- tai pakolaistaustaisilta henkilöiltä tarinoita, kokemuksia ja tuntoja elämästä Suomessa – omasta identiteetistä suurten muutosten keskellä. Tarinoista on koottu käsikirjoitus, joka on tehty luettavaksi ja koettavaksi yhdessä, esim. Koululuokassa.

Ammattimuusikoiden toteuttaman ääniraidan kanssa käsikirjoituksen lukemisesta muodostuu Kotimatka? -live-kuunnelma. Livekuunnelma on yhteisöllinen taideteos, jonka kautta voi käsitellä ajankohtaisia teemoja, kuten identiteetti, monikulttuurisuus, pakolaisuus, kotiutuminen, kotouttaminen, ennakkoluulot, rasismi..

Kotimatka? -kouluvierailuhanke jalkauttaa kiitosta saaneen taideteoksen Turun ja lähikuntien toisen asteen kouluihin. Kouluvierailut ovat kouluille maksuttomia. Vierailun aikana teos luetaan ääneen yhteisötaiteilijan ohjeistamana. Noin tunnin kestävän kuunnelman jälkeen teemaa syvennetään ohjaajan avustuksella.

Kurkista Kotimatka? -livekuunnelma- materiaalia:

http://framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/

Nettisivuiltamme löytyy myös ideoita  harjoitteita, joiden avulla opettaja voi jatkaa teemojen käsittelyä:

http://framil.fi/kotimatka-pedagoginen-paketti/.

 

 

Kysy lisää ja varaa kouluvierailija: framilkeskus@gmail.com

 

Tarjoamme kevätlukukauden 2019 aikana 20 työpajaa varausjärjestyksessä.

Otathan huomioon, että toivomme että samalla koululla toteutetaan peräkkäin ainakin kaksi pajaa.

 

Kouluvierailuhanketta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Varsinais- Suomen maakuntarahasto

 

18.9.2018

                                 Kotimatka? kouluihin -hanke käynnistyy

SKR:n Varsinais-Suomen maakuntarahasto rahoittaa kouluvierailuhanketta, jossa Kotimatka? -livekuunnelma jalkautetaan Turun seudun toisen asteen oppilaitoksiin. Kouluvierailut toteutetaan lukuvuonna 2018-2019.

Kouluvierailuhankkeeseen liittyvä pedagoginen paketti on julkaistu Framil ry:n nettisivuilla:

http://framil.fi/kotimatka-pedagoginen-paketti/

 

Niin Kotimatka? -livekuunnelma kuin pedagoginen paketti ovat kouluvierailuhankkeen lisäksi muidenkin vapaasti käytettävissä nettisivuillamme.

Kuulemme mielellämme käyttäjäkokemuksia, ja otamme kouluvierailutilauksia vastaan.

 

framilkeskus@gmail.com

 

 

8.12.2017

Kotimatka? – Yhteisöllinen livekuunnelma julkistettu

 

”Minä olen syntynyt ja minulla on kova ääni.”

 

Kotimatka?

yhteisöllinen livekuunnelma  Suomeen kotiutumisesta

 

Kuunnelmatekstin julkaisua juhlittiin 7.12.2017  TEHDAS Teatterilla.

 

 

Julkistustilaisuus oli  yhteisöllinen kokoontuminen tekstin äärelle. Kokoontumista juhlistettiin iranilaisella livemusiikilla ja jouluisilla herkuilla. Soittamassa oli Road Ensemble, joka matkusti räntäsateessa tunnelmaa lämmittämään Tampereelta ja Jyväskylästä asti.

Tilaisuudessa Kotimatka? -kuunnelmateksti luettiin ensimmäisen kerran julkisesti yhdessä. Teksti on koottu turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisten ihmisten haastatteluista, jotka on tehty Turussa syksyllä 2017.

Kuunnelma on tarkoitettu yhteisöjen käyttöön. Kuunnelmaa voi lukea yhdessä esimerkiksi koululuokassa tai koota ryhmä lukemista varten. Sen avulla on mahdollisuus eläytyä Suomeen asettuneiden pakolais- tai turvapaikanhakijataustaisten ihmisten tuntoihin. Kuunnelmassa avataan ovia ja kävellään mielikuvahuoneesta toiseen – muistoista, haaveista ja peloista muodostuu tila, jonka halki musiikki ja tekstin tarinat meidät kuljettavat.

”Mun poika osasi silloin jo suomea, hän oli päiväkodissa. Me ei osattu yhtään. Hän sanoi että tarvitsee ison ison purkin karkkeja. Ja me ostetaan. Hän kertoo, että pitää olla pitkä pitkä puu, kuin keppi ja mennään ihan mille vain ovelle koputtamaan: virvon varvon vuoren… Mäkin menin hänen kanssaan. Mullakin oli pitkä keppi ja joku kangas päässä. Ihmiset kysyivät – kuka hän on? – Hän on mun äiti? Ja ihmiset vähän katselevat ihmeissään ja antavat meille karkkia. Mä luulin että tämä on ihan normaalia. Kun mä muistelen sitä, mä nauran mun pojan kanssa. Silloin sä olit hyvä!, hän sanoo!”

Kuunnelmateksti äänimateriaaleineen on tarkoitettu yhteisöjen käyttöön. Se on julkaistu käyttöohjeineen Framilin kotisivuilla 8.12.2017:

www.framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/

 

 

”I was born and I have a loud voice.”

Kotimatka? – Way Home?

Participatory play script on settling to Finland

The opening event of the script was 7.12.2017 TEHDAS Teatteri

 

We gathered around Kotimatka? participatory play script in an open event with live music played by Road Ensemble and some warm drinks and pastries.

Kotimatka? has Collected stories from refugees’ lives in Finland; thoughts and dreams, present and future – identity in a period of great changes.

Artists have constructed a play script from the stories collected. The script is in Finnish language. The script is created to be shared – read out loud in a group (in a classroom or as a part of a purpose held happening). Essential part of the script is an audio-soundscape designed to be played whilst reading the text. Both the text and the accompanying audio-track will be available for free online. No rehearsal is needed for the reading of the text. The focus is on the present – giving a voice and listening together.

Kotimatka? Project is run by multidisciplinary group of artists under the association with Framil – Centre for Participatory Art. The music for the script has been composed and played by Road Ensemble. The project has been supported by the Turku arts council and Arts Promotion Centre Finland.

 

 ”He knew that we are his family, but he was small, couldn’t speak any Somalian. That is why I play and do my everything. He knew we are his family, but he does not speak.

“I need an interpreter”, he said. The centre for refugees ordered an interpreter for me and my son. It was 22nd of October, the Christmas is coming.

“Does my mum believe in Christmas?” my son asked and the interpreted translated it to me: “Do you believe in Christmas?”

“What is Christmas?” I ask.

The participatory play script (text, music and instructions) is published, and you can find it on our website 8th of December 2017:

www.framil.fi/kotimatka-livekuunnelma/